BIMAREX SREBRNY

Groszek srebrny to wysokiej klasy węgiel kamienny typu groszek.

Wysoka kaloryczność z bardzo niską zawartością popiołu oraz siarki to gwarancja wysokiej temperatury spalania w wydłużonym czasie.

Kaloryczność

25-27 MJ/kg

Zawartość siarki

max. 0,6 %

Zawartość popiołu

Max 6 %

Zawartość wilgoci

5-12 %

Wymiar ziarna

7-25 mm

Zdolność spiekania

Max 15

Bimarex srebrny, groszek z węgla kamiennego

Wśród klientów, którzy doceniają oszczędne rozwiązania opałowe, dużą popularnością cieszy się nasz groszek srebrny. Produkt wytwarzany jest z wydajnego węgla kamiennego o niskiej spiekalności wynoszącej RI ≤ 15. Nadaje się do pieców kaflowych, kominków oraz kotłów wyposażonych w podajniki.

Długi czas spalania uwarunkowany jest niską zawartością siarki, zawartością popiołu ≤ 6% oraz wysoką kalorycznością – 25-27 MJ/kg. Rewelacyjna wydajność energetyczna groszku srebrnego to bezpośredni czynnik wpływający na Twoje oszczędności. Mniej zużytego materiału opałowego przy możliwości utrzymania stałego ciepła, to niższy koszt inwestycji w paliwo w dłuższym okresie.

Węgiel kamienny, z którego powstaje opał oferowany przez naszą firmę, cechuje się doskonałym składem o niewielkiej zawartości części lotnych. Po przetworzeniu, zanim zostanie on zapakowany w wygodne, 25-kilogramowe worki, jest dokładnie sprawdzany i osuszany w naszym laboratorium.

Aby węgiel mógł stać się groszkiem, w pierwszej kolejności musi zostać sklasyfikowany ze względu na swoją kaloryczność oraz rozmiar. Jeśli spełni on wszystkie narzucone kryteria, może przejść do dalszych procesów produkcji, podczas których bryły węgla są kruszone na mniejsze części. Po odpowiednim rozkruszeniu surowca, jest on następnie przesiewamy przez sito  z wymaganym rozmiarem, tak by zminimalizować przedostanie się  do dalszych procesów kawałków węgla niespełniających odpowiednich kryteriów wielkości. Przypomnijmy, że dla groszku kryteria sit  to średnica o wielkości oczek od 7 do 25 mm. Jednak czasami może się zdarzyć, iż węgiel ułoży się pionowo i przeleci przez sito przez co do norm dodawane jest występowanie nadziarna jak i podziarna w stosunku procentowym. Po oczyszczaniu niezbędne jest zadbanie o jego odpowiednie suszenie, a zatem i o odpowiednią wilgotność. Na rynku możemy spotkać wątpliwej jakości groszek o zawartości wody tak wysokiej, że może powodować zapychanie się pieca. Wysoka wilgotność groszku prowadzi również do znacznego obniżenia jego kaloryczności. Prawidłowy proces produkcji groszku powinien zakończyć się na jego spakowaniu do odpowiednich worków.

ZaMÓWIENIE I DOSTAW

Masz Pytania ?

Jesteśmy do Twojej dyspozycji i odpowiemy na wszystkie pytania.